Nieuws

Proef met slachtblikvrije varkens verloopt goed

Proef met slachtblikvrije varkens verloopt goed
De proef bij slachterij Westfort met het aanvoeren van varkens zonder slachtblik verloopt goed.

Dat laat inkoopverantwoordelijke Jaap de Wit jr. van Westfort desgevraagd weten. Het bedrijf heeft een half jaar ervaring met de slachtblikvrije varkens. De varkens zonder slachtblik worden herkend aan de hand van hun digitale oormerk. De Wit is tevreden over het verloop van de proef: “Natuurlijk hebben we met kinderziektes te maken. Maar in grote lijnen verloopt de proef goed en leren we er veel van. Het is echt veelbelovend.”

Meer lezen

Gedesinfecteerd en verhit biggentransport

Wij hebben een nieuwe vrachtwagen voor het transport van biggen. Getracht wordt alle biggentransporten uit te voeren met een verhitte en gedesinfecteerde auto. De auto wordt na elk transport grondig gereinigd en de bak en banden worden ontsmet waarna hij naar de volgende locatie zal rijden. Tijdens het rijden wordt de auto binnen korte tijd naar 70 graden verhit. Door de droogte en het langer vasthouden van deze temperatuur worden alle ziektekiemen uitgeschakeld. Het tegengaan van de verspreiding van het PRRS-virus wordt hierin tegengegaan.

Deze vrachtwagen is ook uitgerust met weeginstallatie en printer. Hierdoor is het gewicht van de biggen tijdens en na het laden bekend.

 

Eerste ‘slachtblikvrije varkens’ naar slachterij Westfort

Eerste ‘slachtblikvrije varkens’ naar slachterij Westfort

RFID-oormerk biedt boer- en diervriendelijk alternatief
IJsselstein, 26 april 2019 – Varkenshouder Dirk Dekker heeft vandaag zijn eerste ‘slachtblikvrije varkens’ afgeleverd bij slachterij Westfort in IJsselstein. De varkens zijn de eerste dieren binnen een pilot waar het traditionele slachtblik wordt vervangen door een RFID-oormerk. Een belangrijke stap die de varkenshouder een hoop tijd kan besparen en onnodige stress voorkomt bij het dier.

Westfort introduceert concept met zware borgen

Slachterij Westfort is gestart met een inkoopprogramma voor koppels met gelten en borgen. De naam van het concept is Royaal. De slachterij stimuleert de boeren met dit concept hun varkens zwaar te leveren.
Westfort berekent pas een gewichtskorting als de varkens zwaarder dan 115 kilo aan de haak komen. De ondergrens van het kortingsvrije traject is 83 kilo geslacht gewicht. Royaal vloeit voort uit het project met antibioticavrije varkenshouderij van Westfort/KDV.

Min of meer onverwacht blijkt dat in Italië vraag is naar de hammen van varkens die antibioticavrij zijn opgefokt. De hammen verkopen dusdanig goed dat meer van deze varkens nodig zijn, vertelt inkoopverantwoordelijke Jaap de Wit jr. van Westfort. Het gaat om koppels gelten/borgen, waarbij dieren met 14, 15 of 16 millimeter spek van harte welkom zijn. Voorwaarde voor levering is dat de varkenshouder elektronische oormerken gebruikt om eventueel antibioticagebruik te kunnen registreren. Om te leveren aan het programma ligt het voor de hand dat het goed zit met de diergezondheid op een varkensbedrijf.