Keten Duurzame Varkenshouderij zoekt naar smaakvolste varkensvlees

Keten Duurzame Varkenshouderij zoekt naar smaakvolste varkensvlees

 

De RFID-technologie maakt dit soort praktijkonderzoeken van KDV mogelijkDe RFID-technologie maakt dit soort praktijkonderzoeken van KDV mogelijk

Voor de zomer meldde KDV het al: samen met PIC zijn ze bij acht varkenshouderijen begonnen met een geneticaproject. Hierbij wordt de invloed van genetica op de kwaliteit en de bijbehorende smaak en malsheid van het het duurzame varkensvlees bepaald.

KDV kan dit onderzoek uitvoeren, omdat de organisatie in 2017 bewezen heeft varkens in de keten middels RFID-chips van geboorte tot aan de slachtlijn te kunnen volgen. Dat schrijft Dico van Hierden op de website van KDV.

De varkens

Aan het geneticaproject doen drie varkensrassen mee: PIC 408G, PIC 337 en PIC 280. De eerste biggen van elk ras kwamen eind oktober ter wereld. Inmiddels zijn er rond de 1.200 biggen per ras geboren. De West-Europese markt is over het algemeen dol op de Piétrain-eindbeer (PIC 408G). Het onderzoek zal uitwijzen of dit ras inderdaad het smaakvolste varkensvlees oplevert. Of wordt het toch de PIC 280 of 337?!

De varkenshouders

Elk varkensras heeft zijn eigen kenmerken, onder andere in gedrag en uiterlijk. Het geneticaproject geeft varkenshouders de kans verschillende rassen met elkaar te vergelijken en te bepalen welk ras hij zelf het liefst in de stal heeft. Voorbeelden van vragen die de varkenshouder daarbij kunnen helpen en tijdens het geneticaproject beantwoord worden, zijn: Welk ras groeit het snelst? Is er verschil in gedrag tussen de rassen? Wat zijn de uiterlijke verschillen? Welk ras heeft de persoonlijke voorkeur van de varkenshouder?

Het onderzoek

Om de verschillen tussen de drie rassen meetbaar te maken, is een aantal keuzes gemaakt:

    • De drie rassen krijgen allemaal hetzelfde voer.
    • Om de drie rassen visueel direct te kunnen identificeren krijgen ze allemaal een andere kleur oormerk.
    • De drie rassen worden in dezelfde omstandigheden gehouden (zoals de varkenshouder al zijn varkens houdt).

 

  • De drie rassen worden in aparte hokken gehouden, zowel bij de biggen als de vleesvarkens. Zo wordt eventuele dominantie – en daaruit voortvloeiende verschillen in gedrag aan de voerbak – voorkomen.

Resultaat

De eerste varkens die deelnemen aan het geneticaproject verwacht KDV eind april 2019 bij Westfort. Het duurt daarna nog twee maanden totdat alle varkens geleverd zijn. In deze periode bekijken ze alle slachtresultaten en testen ze uitgebreid op vleeskwaliteit. Deze resultaten worden gekoppeld aan de informatie die al vanaf de inseminatie op de individuele RFID-chips is opgeslagen. Tel daar de uitslag van een aantal smaakpanels bij op en in 2019 krijgen we eindelijk het antwoord op de vraag: Welk varkensras levert het lekkerste varkensvlees?

Tekst: Broer de Boer

Geef een reactie