‘Met chippen sprong voorwaarts in varkenshouderij’

‘Met chippen sprong voorwaarts in varkenshouderij’

Een meerprijs voor alleen maar een stuk extra registratie moet je niet laten liggen.

 

Wat houdt het nu precies in? Alle biggen krijgen een oortag met chip. In het verdere leven van het betreffende dier wordt elke behandeling geregistreerd en met dit chipnummer ingescand en opgeslagen. Dus elke keer dat ze een dier moeten behandelen, scannen de jongens de chip met de reader die de gegevens weer doorgeeft aan de speciale app op de mobiele telefoon. Zodra er contact gemaakt wordt met wifi, deponeert die app het vervolgens in de cloud. Komt uiteindelijk dit dier aan de slachtlijn, dan word het ooit eens behandelde dier uitgeselecteerd en apart weggehangen. Dat is maar een klein percentage. Het antibioticagebruik is op een gesloten bedrijf als het onze gelukkig gering.

Doorontwikkeling software zou wel klaar mogen zijn

Leo, de producent van de benodigde software, is continu bezig met het verbeteren van het programma. Er is best veel te leren, blijkt nu. Ook moeten koppelingen gemaakt worden met bijvoorbeeld AgroVision. Het zou best veel tijd schelen als dat klaar was. Bijvoorbeeld om de draagtijd van een zeug te weten, moet er een dekking en een geboortedatum bekend zijn. Die moeten we nu in de verschillende programma’s apart invoeren. En dan ook nog een keer bij de voerstations. Ouderwets geneuzel, denk ik dan. Zelf doe ik er niet veel aan. Ik heb het hier met de mannen overlegd en die waren en zijn er enthousiast over, dus mogen zij het doen.

Stap vooruit, maar wordt tijd terugbetaald?

De vraag is of de meerprijs die we ontvangen de meerkosten qua tijd die er in gestopt wordt, vergoedt. Het grootste voordeel is voor onze fokkerij. We kunnen nu zeugen selecteren op basis van slachtresultaten. Dat is een enorme stap vooruit.

‘Het lijkt of de fokkerijorganisaties al jaren alleen op aantallen geboren biggen selecteren’

Het kan dus gebeuren dat een zeug die netjes elke ronde 14 biggen speent het qua saldo verliest van een zeug die er 12 speent. Omdat het aantal euro’s wat die betreffende biggen uiteindelijk opleveren, bepalend wordt of een zeug ingezet wordt voor onze rotatiekruising. Ook vleespercentage of, wat ik nog belangrijker vind, het percentage spek is helemaal in beeld. Ik denk dat we hiermee een enorme sprong voorwaarts gaan maken. Dat moet ook, er wordt door onze fokkerijorganisaties al jaren alleen maar op aantallen geboren biggen geselecteerd, lijkt het.

Bron: Boerderij.nl

Auteur D. Dekker

 

Geef een reactie