Slachtblik vs RFID oormerk

Slachtblik vs RFID oormerk

Varkens van boerderijen die meedoen aan Smart Farming worden momenteel twee keer geblikt: ze krijgen een RFID-oormerk en het verplichte slachtblik. Omdat wij in 2017 als keten hebben bewezen dat we varkens op individueel niveau middels RFID oormerk kunnen registreren en volgen tot aan de slachtlijn, is het slachtblik overbodig geworden. De informatie op het slachtblik is immers ook op het elektronische oormerk terug te vinden. Daarom zijn wij nu in overleg met de NVWA en de overheid om de slachtblikken af te schaffen. Dat scheelt een stressvolle ingreep, wat het dierenwelzijn verhoogt. Om dit plan te realiseren is er alleen één uitdaging: ervoor zorgen dat de varkens op de juiste manier worden geblikt zodat het verliespercentage van de chips minimaal is. Goed blikken, hoe doe je dat? Plaats het RFID-oormerk met een goede tang op een stevige plek in het midden van het oor, zodat deze er niet uit groeit. Controleer of er geen scherpe randen in de stallen aanwezig zijn waar de chip achter kan blijven hangen. Wil jij ook van het slachtblik af? Plaats de RFID-oormerken zo goed mogelijk. Dan kunnen in de toekomst mede dankzij jouw inzet de slachtblikken worden afgeschaft. KDV || 14 maart 2018