Castratie biggen vervelend en stressvol – BDU 05-12-2009

Castratie biggen vervelend en stressvol – BDU 05-12-2009

Het castreren van biggen is onnodig en over twee tot drie jaar afgelopen.Dat verwacht Gert Jan de Koning van varkenshandel T. de Koning & Zn uit Lunteren. Zelf zette hij in 2007 de toon door met enkele varkenshouders te stoppen. Onder het motto ‘Echte mannen presteren beter’ probeert hij anno 2009 varkenshouders over te halen om een einde te maken aan de vervelende, tijdrovende en stressvolle castratie. Hij denkt dat op de Veluwe en in de Gelderse Vallei inmiddels 25 procent van de varkenshouders is gestopt.

Door Tijs van den Brink

In 2007 lanceerde het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel (CBL) een overeenkomst met de grote supermarkten en de varkenshouders om alleen nog vlees van verdoofd gecastreerde varkens te verkopen vanaf 1 januari 2009. De Koning ziet het als een tussenoplossing. Daarom ging hij al snel samenwerken met ketenorganisatie Milieukeur De Hoeve en slachterij Westfort. Deze ketenorganisatie verbiedt het castreren van biggen. Dat castreren gebeurde tot dan toe altijd onverdoofd in de eerste paar levensdagen van een big”, zegt De Koning. Maar de tijd gaat verder en we leven in een vooruitstrevende maatschappij, waarin zeker de Hollandse varkenshouders voorop lopen, dus verdoofd castreren was zeker een verbetering.” Alle varkenshouders hebben een apparaat om de ingreep onder verdoving te laten gebeuren. Maar”, relativeert de Lunteraan, of de werking van dat apparaat aansluit op de beoogde bedoeling ervan, namelijk de diervriendelijkheid ten opzichte van de biggen, vraag ik mij af.” De landelijke overeenkomst van het CBL hield ook in dat er vanaf 2015 geheel wordt gestopt met castreren in Nederland. Het castreren van de jonge biggen is vroeger begonnen, omdat niet gecastreerde biggen voordat ze slachtrijp waren een afwijkende geur in zich hadden, de zogenaamde berengeur. Dat vlees is niet voor consumptie geschikt, vindt de kenner vanwege de smaak en de geur. Alles moet gedaan worden om dit te voorkomen”, vindt De Koning. Binnen onze keten worden alle varkens onderworpen aan een gerichte bak- en braadtest binnen de slachterij nadat de varkens zijn geslacht.” Gecastreerde biggen maken geen hormonen aan die de afwijkende geur produceren. Door de genetische ontwikkelingen van de varkens in de laatste jaren, en de verbeterde huisvesting en leefomstandigheden, is de tijd tot wanneer een varken slachtrijp is veel korter, waardoor deze niet de hormonen produceren die verantwoordelijk zijn voor de afwijkende geur. Wij komen er nog 1 tot 2 procent tegen. Die worden er tussenuit gehaald en komen niet in het productieproces en dus ook niet in de schappen van de supermarkt of slagerijen.” Niet castreren heeft, behalve dat het diervriendelijker is, verder ook grote voordelen voor de varkenshouder, aldus De Koning. Castreren is bijvoorbeeld ook een gezondheidsrisico. Het blijft een chirurgische ingreep waarbij een wondje overblijft. Ik zie een hogere gezondheidsstatus bij onze deelnemers die gestopt zijn. Verder groeit een niet gecastreerd varken efficiënter dan een gecastreerd. De eerste groeit meer in spieren, de ander meer in spek. Voor de aanzet van spier is vele malen minder voer nodig dan de aanzet van spek. Uiteindelijk heb je dus voor het houden van een niet gecastreerd varken minder voer nodig dan voor een gecastreerde.” De ervaring van varkenshouders leert dat er ongeveer 7 euro bespaard wordt per afgeleverd vleesvarken op de voerkosten. Maar besparen op voer betekent ook minder mest en dat is weer beter voor het milieu. Wat er niet in gaat, komt er ook niet uit. Daarnaast is de genetische potentie om te groeien van een niet gecastreerd varken vele malen hoger, dan van een gecastreerd varken. Als je dan ook nog beseft dat er door niet te castreren een mooier stukje vlees op bord verschijnt, zijn dit allemaal voordelen waar niemand gaten in schiet. Het voordeel uitgedrukt in geld voor de boer kan oplopen tot wel 10 euro per afgeleverd vleesvarken.” Al deze voordelen bieden de varkenshouder, supermarkt, slagerij en de consument volgens De Koning een uitstekende gelegenheid om zich positief te onderscheiden in de markt, zowel duurzaam, en economisch als op het gebied van dierenwelzijn en milieu”. De tienduizend varkens die slachterij Westfort in Gorinchem wekelijks slacht onder het Milieukeur- stempel, zijn nog maar een klein deel van de 250.000 varkens die er in heel Nederland wekelijks geslacht worden. De grootste afnemers van deze slachterij zijn de Super Coop supermarkten met 180 winkels in Nederland.” Maar ook zijn er al ruim 100 keurslagers en La-Place van V&D. Varkenshandel T. de Koning & Zn. is verantwoordelijk voor ongeveer een vijfde deel van deze aanvoer. Prijstechnisch merkt de consument er overigens helemaal niets van”, zegt De Koning. De klant in de supermarkt of bij de keurslager betaalt geen cent meer voor het stukje vlees. De Koning vindt dat heel belangrijk. Je merkt toch dat de consument over het algemeen afhaakt als hij meer moet betalen. Dat zie je bijvoorbeeld bij het biologische- of het scharrelvlees. Bij ons vlees is de kwaliteit zoals vertrouwd gewoon goed.” Door de optelsom van alle voordelen die De Koning noemt, verwacht hij dat het met het castreren eerder afloopt in Nederland, dan de streefdatum van 2015. Ik denk dat Nederland er met twee, drie jaar klaar mee is.” De overstap naar ongecastreerde varkens heeft de Lunterse varkenshandelaar geen windeieren gelegd. Het heeft hem diverse nieuwe klanten opgeleverd. Het wachten is op antwoorden van ander slachterijen en slagerijen. Hier kan ook de consument een belangrijke rol in spelen. Hij blijft zich sterk maken voor deelname aan Milieukeur en het daarbij behorende stoppen met castreren van biggen. Sinds een paar weken heeft hij een eigen website: www. echtemannenpresterenbeter.nl In Engeland is nog nooit gecastreerd, zegt de Lunteraan. Dat heeft daar ook te maken met de productie van bacon, waardoor varkens eerder geslacht worden aan de overkant van de Noordzee. De Koning: Verder worden er bij ander Nederlandse slachterijen en in Duitsland momenteel ook proeven gedaan met het niet castreren.”

BDU 05 december 2009

Geef een reactie